Skip directly to content

Stravovací režim při užívání Warfarinu

Zásada

  • Stálý příjem vitamínu K = každý den sníst přibližně stejné množství potravin s vyšším obsahem vitamínu K – viz níže
  • pokud je výkyv v níže uvedených potravinách, hlaste lékaři nebo přijďte dříve na kontrolu INR. (Quick)

  • Drůbež, hovězí a telecí maso: obsah vitamínu K záleží na tom, čím je zvíře krmeno – předpokládejme vyšší hodnoty.
  • Játra - vysoké hodnoty.
  • Jogurty - obsahují živé bakterie podporující růst bakterií v tlustém střevě, které podporují tvorbu vitamínu K.
  • Olivový a sojový olej
  • Vitamínové doplňky s výtažky ginkgo biloba, se zeleným čajem a vitam. K
  • Ovoce - sušené švestky, mango, kiwi, ostružiny, maliny
  • Kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev) rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina
  • Čekanka, rukola, polníček, petrželová nať, řeřicha
  • Bylinné čaje, zelený čaj
  • Alkohol

Účinek warfarinu, heparinu významně zvyšuje: horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.

Konzumuje-li pacient často větší množství rizikových potravin, je nutná rovněž častější kontrola Quickova testu.